Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 1 szkl
jajko 3 szt
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
mąka 3 szkl
cukier puder 1 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
cukier 1 szkl
budyń waniliowy 1 opak
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1 kostka
galaretka 2 opak
delicje 2 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson

Kroki postępowania

1
Ciasto I :

1 szkl. kefiru
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolita masę.
Krok 1 - Salceson foto
2
Ciasto II:

1 margaryna
3 szkl. maki
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do przestudzonej margaryny dodajemy pozostałe składniki , miksujemy mikserem (ma wyjść kruszonka)
Krok 2 - Salceson foto
3
Ciasto II dodajemy do ciasta I.
Krok 3 - Salceson foto
4
Dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę, wcześniej posmarowana margaryna i wysypana bułką tarta.
Krok 4 - Salceson foto
5
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, tworząc dwa placki.
Krok 5 - Salceson foto
6
Masa:

1 i 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka dodajemy cukier – gotujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę maki ziemniaczanej. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto , tylko połowę.
Krok 6 - Salceson foto
7
Na masie układamy delicje.
Krok 7 - Salceson foto
8
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Studzimy. Tężejące galaretki wylewamy na delicje.
Krok 8 - Salceson foto
9
Na galaretkę kładziemy druga cześć masy i ciasto. Wkładamy do lodówki.
Krok 9 - Salceson foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 15.02.2014 21:12
ciasto jest pyszne, zapomniałam o nim
Rysia 15.02.2014 20:40
Na pewno lepszy niż mięsny.
Michał2 15.02.2014 18:53
smaczne mniam
Milka100 15.02.2014 18:38
pyszne ciacho
Agata3 15.02.2014 16:44
uwielbiam :)
everay 15.02.2014 16:29
pięknie wygląda
halina17 15.02.2014 15:50
Dobre ciasto .
artur7 15.02.2014 15:34
pyszny kes na niedziele
Megg 15.02.2014 15:33
Rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak