Sałatka ziemniaczana z olejem i octem winnym

Sałatka ziemniaczana z olejem i octem winnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

  • ogórki małosolne

  • rzodkiewki

  • cebula

  • Szczypiorek cienki

  • koperek

  • olej słonecznikowy

  • sól

  • pieprz mielony ( kolorowy )

  • ocet winny

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ok. 1 kg małych ziemniaczków wyszorowałam i ugotowałam w osolonym wrzątku aż były miękkie. Odcedziłam a gdy lekko przestygły poprzekrawałam na połówki. 5 łyżek oleju zmieszałam z 3 łyżkami octu winnego, doprawiłam solą, odrobiną cukru i pieprzem mielonym. Mieszanką polałam ciepłe ziemniaki i wymieszałam. Pęczek rzodkiewek umyłam, odcięłam liście a bulwy pokroiłam w plasterki. W pół plasterki pokroiłam kilka małosolnych ogórków i 1 obraną cebulę. Dodałam wszystko do ziemniaków. Dosypałam zieleninę - posiekane pół pęczka koperku i pół pęczka szczypiorku. Sałatka powinna postać trochę żeby smaki się przegryzły. Jest świetna do pieczonego mięsa, do grillowanych kiełbasek albo sama.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 01.03.2017 11:17
ciekawe polaczenie
[email protected] 24.02.2017 13:29
Wygląda pięknie
IZABELA29 13.09.2016 19:17
Lekka i pyszna
IZABELA29 23.08.2016 21:13
Pyszna propozycja
ben-ka 06.12.2015 20:03
Ciekawa propozycja.
Gracer 11.07.2015 19:26
smaczna propozycja
jogobella23 20.12.2011 12:56
super
Misia90 21.09.2011 20:55
ekstra
Marysia 21.09.2011 20:19
super
Karolina69 21.09.2011 20:09
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat