Sałatka ziemniaczana z czosnkiem marynowanym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niedużych ziemniaków

    1 kg
  • czosnek marynowany z chili

    1 słoiczek
  • dymki ze szczypiorem

    3
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sumak

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • płatki chili

    1 płaska łyżeczka
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać i wystudzić.
W tym czasie paprykę umyć, oczyścić z powięzi i pokroić w małą kostkę. Czosnek odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, osuszyć i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Część szczypioru odłożyć do posypania.
W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sumak, ok. 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki gotowane w mundurkach nie są słone), trochę pieprzu i roztarte w moździerzu płatki chili (można je posiekać, można i wsadzić w całości). Wystygnięte ziemniaki pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Dodać do miski i delikatnie wymieszać. Dodać paprykę, czosnek skrupulatnie pokrojony i cebulkę. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą. Wyłożyć na półmisek i posypać odłożonym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 24.03.2013 20:08
bardzo ciekawy przepis;danie wykonane-chyba-przy użyciu młodych ziemniaczków-jak ja takie uwielbiam...już niedługo będą nasze polskie
Maniek2 15.09.2012 22:22
mniam
[email protected] 15.10.2011 21:34
wow
Smakosz6 25.07.2011 14:52
mmmmmmmmmmmmmm
wolochski 20.06.2011 22:42
super
Koper 28.03.2011 20:06
SMAKowita sałatka :)
Emilia22 26.03.2011 17:14
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat