Sałatka ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka która od dłuższego czasu gości na moim stole. Szpinak, pomarańcze i cebula, a do tego smakowity dressing, który doda smaku naszej sałatce, będzie miłym zaskoczeniem dla domowników.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    200 gramów
  • pomarańcze

    3 sztuki
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    2 łyżki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak oczyścić z brzydkich liści, dokładnie opłukać, a następnie osuszyć.
Usunąć łodygi, duże listki porwać na małe kawałki ,a małe zostawić w całości.

Z pomarańczy odciąć górną i dolną część ,następnie poobcinać skórkę.
Przekroić pomarańcze pomiędzy błonkami i wyjąć miąższ.
Cebulę obrać i drobno pokroić.

Liście szpinaku połączyć z cząstkami pomarańczy, posypać pokrojoną cebulą.
Przed podaniem polać przygotowanym dresingiem.

Dresing:
W kubeczku wymieszać sok z pomarańczy i limonki, oliwę i miód. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bożena Matuszczyk
Jeżeli cebulę czerwoną mamy dużą to dajemy tylko 1/2 szt.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:17
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat