Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świeże liście szpinaku i sałaty, chrupiące szparagi w towarzystwie soczystych truskawek, wzbogacone niepowtarzalnym smakiem wędzonego twarogu. Do tego cudowny dressing truskawkowy i prażone migdały. Wspaniała kompozycja smaku i różnorodność tekstur na jednym talerzu. Gorąco polecam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mix sałat

    100 gramów
  • truskawka

    150 gramów
  • twaróg wędzony

    150 gramów
  • szparagi

    120 gramów

Dressing truskawkowy

  • truskawki

    120 gramów
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • oliwa extra virgin

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    5 szczypt

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • oliwa extra virgin

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałowe. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy wzdłuż na pół.

Dressing truskawkowy:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Dodajemy oliwę, ocet balsamiczny i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na talerz wykładamy porcję liści sałaty i szpinaku, dodajemy truskawki, szparagi i wędzony twaróg. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!

Odnośniki:

* użyłam miksu baby szpinak i czerwonej sałaty
** octu balsamicznego można dodać więcej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat