Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze świeżego szpinaku i sera polana sosem miodowo-winnym z żurawiną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 10 dag
żurawina 5 dag
miód prawdziwy 0,5 łyżeczki
ocet winny 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
musztarda dijon 0,5 łyżeczki
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze świeżego szpinaku i sera polana sosem miodowo-winnym z żurawiną

Na początku przygotowujemy sos do sałatki . W małym naczynku umieszczamy miód, musztardę, oliwę i ocet winny, wszystkie składniki mieszany ze sobą uzyskując jednolity, gęsty płyn. Do sosu dodajemy posiekaną suszoną żurawinę. Tak przygotowany sos z żurawiną odstawiamy do lodówki na min 30 min, można go przygotować dzień wcześniej.
Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki, do sałatki wykorzystujmy tylko listki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy liście szpinaku ze startym serem i polewamy całość sosem z żurawiną. Sałatkę z sosem ponownie mieszamy. Jak już wcześniej napisałam sos możemy przygotować wcześniej lecz łączymy go z pozostałymi składnikami bezpośrednio przed podaniem. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak