Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sałata rzymska
1 szt -
rukola
200 g -
kalmary oczyszczone
400 g -
pomidory suszone
300 g -
czosnek
1 szt -
oliwa
5 łyżek -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
pieprz różowy
2 łyżeczki -
mąka pszenna
1 szklanka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
bazylia
2 łyżki -
ocet balsamiczny
4 łyżki -
szalotka
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis
Rukolę i sałatę kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerze.
Miksujemy na jednolitą masę składniki sosu: suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.
Mieszamy w misce mąkę i mieloną słodką paprykę.
Umyte i osuszone kalmary kroimy w pierścienie i obtaczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kalmary na złoty kolor. Wykładamy łyżką cedzakową na bibułę, by odsączyć nadmiar oliwy.
Kalmary podajemy gorące, ułożone na sałacie. Skrapiamy obficie przygotowanym sosem i posypujemy różowym pieprzem.
Komentarze (6)