Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis

Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 szt
  • rukola

    200 g
  • kalmary oczyszczone

    400 g
  • pomidory suszone

    300 g
  • czosnek

    1 szt
  • oliwa

    5 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz różowy

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bazylia

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    4 łyżki
  • szalotka

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami Teo Vafidis

Teo Vafidis poleca:
Rukolę i sałatę kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerze.
Miksujemy na jednolitą masę składniki sosu: suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.
Mieszamy w misce mąkę i mieloną słodką paprykę.
Umyte i osuszone kalmary kroimy w pierścienie i obtaczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kalmary na złoty kolor. Wykładamy łyżką cedzakową na bibułę, by odsączyć nadmiar oliwy.
Kalmary podajemy gorące, ułożone na sałacie. Skrapiamy obficie przygotowanym sosem i posypujemy różowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

aniagdz 31.07.2015 08:43
moje smaki, rewelacja
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:46
Ciekawe połączenie smaków.
agogo2 07.11.2012 22:52
swietne
agogo2 07.11.2012 22:52
swietne
Katarzyna59 12.09.2012 18:37
rewelacja
V_kuchareczka 29.08.2012 15:16
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat