Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sałatkę

  • roszponka

    100 g
  • truskawki świeże

    50 g
  • granat

    1/2 szt
  • orzechy włoskie

    30 g
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • buraki czerwone

    1-2 szt (małe)
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • ser kozi

    200 g (okrągły, dojrzewający)
  • olej

    2 łyżki
  • mięta świeża siekana

    1 łyżka

Składniki na sos

  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • miód płynny

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Można przelać je do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać.

Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Roszponkę układamy na talerzach i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, truskawki i cebulę pokrojone w plasterki oraz ziarenka granatu i posiekane orzechy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Ser smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Usmażony ser kładziemy na sałatce. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy listkami mięty. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela427 20.02.2016 16:23
pyszne połączenie :)
Maridka19 20.02.2016 11:10
Super pomysł :)
Wiktoria29 19.02.2016 21:56
wygląda naprawdę rewelacyjnie
Kolorowa 19.02.2016 20:53
Letnia sałatka ;)
dollce 19.02.2016 20:12
Cudowna :)
cukiereczek 19.02.2016 19:57
pięknie podana
Bernadeta1 19.02.2016 19:54
wygląda pysznie i na pewno tak smakuje
JulkaTomeczek 19.02.2016 18:15
Ciekawy przepis
Edith85 19.02.2016 16:56
pięknie podane :-)
dom-agi 19.02.2016 16:30
Wygląda obłędnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat