Sałatka zdrowa i kolorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    1
  • gruszki

    1-2
  • garści łuskanych pistacji

    1-2
  • gałązek natki pietruszki

    kilka
  • z połowy dużej cytryny

    sok
  • łyżeczka płynnego miodu

    1
  • łyzeczka sosu sojowego

    1
  • łyzeczka sosu chili

    1
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraka upiekłam - zawinęłam go w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika, w którym piekła się właśnie mięso. Piekł się jakieś 40 min.. Obrałam go dopiero kiedy zupełnie wystygł i pokroiłam w plastry. Cebulkę drobno posiekałam, dodałam do niej sok z cytryny, sos sojowy i chili a także olej i miód, wymieszałam, i tą mieszanką zalałam buraka - odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 30 min.. Pomarańcz wyszorowałam, sparzyłam i wyfiletowałam cząstki miąższu. Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do pomarańczy żeby jej słodko-kwaśny sos zapobiegł ciemnieniu gruszki. Na talerzu ułożyłam warstwami plastry buraka, cząstki pomarańczy i kawałki gruszki. Polałam jeszcze sosem z cebulką spod buraków, posypałam drobniutko posiekaną natką i kawałkami pistacji. Wyszło bardzo smacznie i jednocześnie kolorowo - w sam raz na jesienny, ponury dzień :-)

Taką sałatkę możemy podać do pieczonego kurczaka albo innego mięsa - na prawdę fajnie smakuje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 18.03.2012 21:22
mniam
Misia90 28.09.2011 08:49
ekstra
Marysia 28.09.2011 08:42
super
Karolina69 28.09.2011 08:38
fajne
ewelina/bunia 28.05.2011 12:14
piękna
SmacznaPyza 24.04.2011 18:39
pyszna była i bardzo ładnie się prezentowała :-)
angelika14 22.04.2011 15:40
fajna a zarazem zdrowa
Anna169Hosz 14.03.2011 19:29
Interesująca.
eli_555 15.01.2011 23:00
bardzo fajna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat