Sałatka z ziemniaków w kapuście z korzennym śledziem Tomka Jakubiaka.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    5 szt
  • Czerwonej kapusty

    1/4 główki
  • octu spirytusowego

    4 łyżki
  • cukru

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • śledzia wiejskiego

    6 płatów
  • olej lniany

  • cynamon

    2 laski
  • goździki

    kilka szt
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    3 łyżeczki
  • różowego pieprzu

    1 łyżeczka
  • suszonej papryczki chili

    1 łyżeczka
  • kardamon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Kapustę drobno posiekaj. Do rondla wlej ocet, wodę i cukier – zagotuj. Dodaj kapustę (kapusty powinno być więcej niż wody).
Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i zalej je kapustą wraz z częścią wody. Poczekaj, aż ziemniaki nabiorą koloru. Na patelni upraż cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, różowy pieprz i suszoną papryczkę chili. W moździerzu utrzyj ostudzone przyprawy, ale nie za mocno.
Namoczone wcześniej śledzie pokrój na kawałki I zalej olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje.
Serwuj go z ziemniakami i kapustą. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 04.01.2014 15:51
Ładnie, to wygląda.
gosia1988 10.12.2013 12:37
świetna sałatka
Joannasz3190 10.12.2013 11:14
Lubię takie :)
marcia7 10.12.2013 11:11
bardzo smaczna taka sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat