Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonymi pomidorami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pomidory zielone 0,75 kg
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
marchew 2 szt
cebula 2 szt
sól 1 łyżka płaska

zalewa

olej 0,25 szklanki
ocet 0,25 szklanki
woda 0,75 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny mielony Prymat 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Pomidory obieramy ze skórki - możemy obrać je nożem lub naciąć, zalać wrzątkiem, 2-3 minuty gotować na małym ogniu i dopiero zdjąć skórkę. Następnie pomidory kroimy w kostkę lub plasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy ją w kostkę. Wszystkie warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na 6-8 godzin.
Krok 1 - Sałatka z zielonymi pomidorami foto
2
Po upływie tego czasu z podanych składników przygotowujemy zalewę i gorącą zalewamy warzywa. Mieszamy.
Krok 2 - Sałatka z zielonymi pomidorami foto
3
Sałatkę przekładamy do słoików, pamiętając by nabierać warzywa od spodu tak by w każdym słoiku znalazła się zalewa/sok. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 30 min.
Krok 3 - Sałatka z zielonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 31.12.2014 20:29
fajny pomysł
Margo1 26.12.2014 10:40
Takiej nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak