Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonych pomidorów zimowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 kg
cebula 5 dużych
sól 50 g
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 300 g
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 6 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonych pomidorów zimowa

Umyć pomidory i pokroić je w cienkie plasterki. Następnie ułożyć w misce pomidory i oprósz solidnie solą.
Odstawić na noc (ok.12 godzin).
Odsączamy pomidory.
Cebulę pokroić w cienkie plastry.Wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy odciśnięte pomidory i gotujemy razem ok. 5 min.
Całość przekładamy do gorących, wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Taka ilość pomidorów wystarczy na ok. 4 duże słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.02.2016 12:00
świetna sałątka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak