Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonego kalafiora z rzodkiewką
Kalafior opłukać, podzielić na różyczki,włożyć do osolonej wody i gotować około 10 minut.
Następnie odcedzić wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na ćwiartki.
Ogórek zielony obrać pokroić na plasterki , rzodkiewki opłukać,osuszyć również pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na mniejsze kawałki.
Do szklanej miski włożyć część ugotowanego ryżu, następnie kilka różyczek kalafiorku , ogórka zielonego,plasterki rzodkiewki , poukładać kilka ćwiartek jajek oraz korniszony, przesypać znowu nie dużą ilością ryżu i ponownie znowu warstwa warzyw.
Udekorować rzodkiewką ogórkiem , ćwiartkami jajek oraz kiełkami rzodkiewek i brokuła.
Podawać polane sosem majonezowo - jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Sos ;
majonez + jogurt naturalny + ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę + sól, pieprz do smaku.