Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z zieloną soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1/2 sztuka
czosnek 2 ząbki
przyprawa gyros 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
kukurydza w puszce 1 puszka
cebula 1 sztuka
seler marynowany 1 słoik
soczewica zielona 1 szklanka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z zieloną soczewicą

Filet opłukujemy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do gyrosa lub kebaba oraz przeciśniętym czosnkiem, polewamy oliwą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny (ja filet zamarynowałam rano, usmażyłam około południa). Kawałki kurczaka obsmażamy na oliwie, a następnie studzimy.
Zieloną soczewicę płuczemy i gotujemy.
Kukurydzę i selera odsączamy z soków.
Cebulę drobno kroimy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy majonez lub jogurt naturalny , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak