Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bagietki

  • mąka pszenna

    (typ 500) 390 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże

    instatnt 7 g
  • gorąca woda

    200 ml
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • masło

  • oliwa

Sałatka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • cząber

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • wino czerwone

    słodkie 1/2 szklanki
  • pomidorki koktajlowe

    10 szt
  • ogórek zielony

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • ser feta

    150 g
  • orzeszki ziemne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części. Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek.

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy na talerzach. Wierzch obsypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ciepłymi bagietkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 25.04.2017 21:52
Apetyczny pomysł:)
Wiktoria29 25.04.2017 20:24
bardzo fajny przepis
ilka01 25.04.2017 19:52
pyszności :)
Bernadeta1 25.04.2017 17:30
Pyszności taka kolacja
VioletoweKucharzenie 25.04.2017 12:17
Pyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat