Sałatka z warzyw z grzankami czosnkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    5 dag
  • por

    1/2 sztuki
  • ogórek

    1/2 sztuki
  • pomidor

    2 sztuki
  • chleb

    2 kromki
  • oliwa

    2 lyżki
  • szczypiorek

    kilka sztuk
  • masło

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ocet balsamiczny

  • jaja na twardo

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Pora sparzyć i również pokroić w półplasterki. Szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystko razem z serem żółtym, solą, pieprzem, łyżką oliwy i octem winnym.Kromkę pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, lekko zmiażdżyć i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, dodać pokrojony chleb i często potrząsając patelnią zrobić grzanki, pod koniec dodać pół łyżeczki masła, co by ładnie się grzaneczki zrumieniły. Na talerz wyłożyć sałatkę, posypać grzankami, na wierzchu ułożyć połówkę jajka i polać wszystko octem balsamicznym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owocówka 19.09.2011 09:20
dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat