Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to świetna propozycja codziennej sałatki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją na przyjście gości (zwłaszcza, że tuńczyk ma wielu swoich zwolenników). W tym daniu ryż stanowi doskonały, delikatnie kremowy dodatek, który wzbogaca swoją konsystencją tuńczyka i jajka. Ryż nie tylko dodaje tekstury, ale również świetnie pochłania smak dressingu dzięki czemu całość dania nie jest sucha.
Kroki postępowania
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie dokładnie go przelewamy zimną wodą, aby był sypki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
Do ryżu i jajek dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka, którego rozdrabniamy palcami.
Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterki. Ja najbardziej lubię podaną ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.