Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    150 gramów
  • tuńczyk w sosie własnym

    200 gramów
  • kukurydza w puszce

    400 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórki konserwowe

    5 sztuk
  • majonez

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie dokładnie go przelewamy zimną wodą, aby był sypki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.

Krok 2 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto

Do ryżu i jajek dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka, którego rozdrabniamy palcami.

Krok 3 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto

Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.

Krok 4 - Sałatka z tuńczykiem i ryżem foto

Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterki. Ja najbardziej lubię podaną ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 11.03.2017 10:59
dawno nie jadłam, a bardzo lubię tę sałatkę
kokoszka 05.03.2017 12:37
fajna prosta sałatka
SzczyptaChili 01.03.2017 19:53
Prosto i pysznie
MonikaW 01.03.2017 14:47
Też ją bardzo lubię
Konczi 01.03.2017 13:35
Lubię tę sałatkę, a tak dawno nie robiłam .. zapomniałam o niej ... Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat