Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Boska sałatka z tuńczykiem i makaronem to pożywna, ale zarazem lekka i orzeźwiająca kompozycja smakowa. Makaron orzo dzięki swojemu niewielkiemu kształtowi (który przypomina ziarna ryżu) wspaniale pasuje do różnorodnych sałatek i tworzy kompozycje, które warto wypróbować. Przygotowany do sałatki dressing dobrze powleka niewielkie, makaronowe "ziarenka", dzięki czemu sałatka jest soczysta. Dodatek ogórków nadaje sałatce chrupkości i świeżości, a tuńczyk przełamuje całość swoim rybnym smakiem.
1. Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki).
4. Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem.