Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż brązowy 100 g
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
oliwki czarne Smak 10 sztuk
pomidory suszone w zalewie 5 sztuk
kukurydza w puszce 1/3 puszki
ogórki konserwowe 2 sztuki
majonez 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do skau
olej 1 łyżka
kostka rosołowa 0,5 sztuki (warzywna)
wrzątek 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ryżu. Kostkę rosołową (warzywną) rozpuszczamy we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany ryż i krótko podsmażamy. Ryż polewamy małymi porcjami bulionu i co jakiś czas mieszamy. Prużymy ryż tak długo aż delikatnie zmięknie, wtedy przestajemy podlewać bulionem i odparowujemy nadmiar płynu. Tak przygotowany ryż studzimy. Oliwki kroimy w plastry, pomidory oraz ogórki konserwowe w kostkę i wrzucamy wszystko do miski. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, kukurydzę oraz ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę schładzamy i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak