Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i awokado
Sałatka z tuńczykiem i awokado jest nie tylko smaczna, ale również bogata w zdrowe tłuszcze i białka. To wszystko za sprawą awokado i mięsa z tuńczyka. Dodatki w postaci pomidorków, cebuli czy świeżego szpinaku uzupełniają sałatkę o kolor, smak i strukturę, tworząc z niej wspaniałą propozycję na posiłek o każdej porze dnia. Sałatka z tuńczykiem i awokado może zostać wzbogacona sosem na bazie oliwy lub samą oliwą, ale polecam przygotować sos śmietanowy, który swoją kremową konsystencją podkreśli smak wszystkich składników.
2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry.
3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części.
4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać.
5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć solą, pieprzem i polać sosem.