Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kukurydza 2 kolby
jajko 7
cebula 0,5
majonez 2 łyzki
sól
pieprz
tuńczyk w sosie własnym 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy

Kroki postępowania

1
Zdejmujemy liście z kolb kukurydzy (kukurydza powinna być dobrze dojrzała i lekko dosuszona tak aby dało się z niej odrywać ziarenka).
Krok 1 - Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy foto
2
Ziarna kukurydzy odrywamy z kolb, następnie przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i wlewamy wodę - gotujemy ok 7 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy foto
3
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę również. Tuńczyka odcedzamy i palcami rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy foto
4
Do ryby, jajek i cebuli dodajemy kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
Krok 4 - Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bgs1984 04.10.2012 09:11
mniam
marzenciak1985 04.10.2012 09:05
pychota
Katarzyna/kate1980 08.09.2012 21:49
całkiem ciekawa
malinka18 08.09.2012 18:33
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak