sałatka z tuńczyka i avocado z zaskakującą puentą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 szt
  • avocado

    1 szt
  • granat

    0,5 szt
  • cebula

    1 szt
  • cytryna

    1 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno kroimy. Avocado przekrawamy na pół,wyciągamy pestkę(ostrze noża wbijamy w pestkę zdecydowanym ruchem,przekręcamy o 45 stopni), obieramy ze skórki kroimy w kostkę i od razu skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Z połowy granatu wyciągamy pestki (staramy się aby nie było żadnych błonek-są gorzkie),tuńczyka odsączamy z oleju. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smakuje wyśmienicie z ciepłymi grzankami. Sałatka smakuje również bez granatu, ale to właśnie ta niesamowita puenta...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.10.2013 22:12
Rzeczywiście jest zaskakujaca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat