Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
3. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać. Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.
4. Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.
Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.