sałatka z soczewicą, pieczoną papryką i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na sałatkę

  • soczewica zielona

    1 puszka
  • ser feta

    200g
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1/2
  • papryka żółta

    1/2
  • ogórek

    pół małego
  • pomidor

    1 duży
  • szalotka

    1

dressing

  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Usunąć z papryki gniazda, pestki, pokroić na większe płaty i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec papryki ok.30 minut a następnie szybko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Soczewicę odcedzić i wrzucić do miski, dodać pokrojonego ogórka, pomidora, posiekaną szalotkę, fetę pokrojoną w kostkę oraz upieczoną paprykę.
Składniki dressingu wymieszać ze sobą, polać sałatkę i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki i lekko schłodzoną zajadać np. jako dodatek do obiadek lub samodzielny posiłek np. lunch lub kolacja :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 13.08.2015 21:55
Fajna propozycja :)
MałaMi89 13.08.2015 12:18
Bardzo chętnie bym spróbowała :)
gosia561 13.08.2015 10:56
ciekawa, dobra jako dodatek albo główne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat