Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z soczewicą, pieczoną papryką i fetą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na sałatkę

soczewica zielona 1 puszka
ser feta 200g
papryka czerwona 1
papryka zielona 1/2
papryka żółta 1/2
ogórek pół małego
pomidor 1 duży
szalotka 1

dressing

oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z soczewicą, pieczoną papryką i fetą

Usunąć z papryki gniazda, pestki, pokroić na większe płaty i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec papryki ok.30 minut a następnie szybko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Soczewicę odcedzić i wrzucić do miski, dodać pokrojonego ogórka, pomidora, posiekaną szalotkę, fetę pokrojoną w kostkę oraz upieczoną paprykę.
Składniki dressingu wymieszać ze sobą, polać sałatkę i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki i lekko schłodzoną zajadać np. jako dodatek do obiadek lub samodzielny posiłek np. lunch lub kolacja :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 13.08.2015 21:55
Fajna propozycja :)
MałaMi89 13.08.2015 12:18
Bardzo chętnie bym spróbowała :)
gosia561 13.08.2015 10:56
ciekawa, dobra jako dodatek albo główne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak