Sałatka z ryżu i tuńczyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    10-15 dag
  • szynka z indyka

    5-10 dag
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • rzodkiewka

    3-4 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • ziarna sezamu

    2-3 łyżki
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny. Dodać czosnek. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, sos odstawić do lodówki. Na suchej, gorącej patelni zrumienić ziarno sezamowe, odstawić z ognia, wystudzić. Ryż ugotować na sypko, wystudzić, tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Szynkę pokroić w drobną kostkę . Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać przygotowane składniki. . Wlać sos. Przed podaniem posypać ziarnem sezamowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat