Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z rukoli z dzikim łososiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

rukola 80 g
awokado 1/2
ziemniaki w łupinach 300 g
granat 1/4
łosoś dziki 130 g

Marynata do ryby

sos teriyaki 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka

Dressing

olej roślinny 2-3 łyżki
miód płynny 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty

Porada

Do sałatki proponuję ziemniaki z czerwoną skórką, bo to są typowe ziemniaki sałatkowe. Do dressingu warto użyć oleju smakowego np. z dodatkiem suszonej bazylii, czosnku czy chilli.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z rukoli z dzikim łososiem

1. Składniki na marynatę do ryby wymieszaj, zalej rybę i marynuj ok. 30 minut.

2. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oddcedź i przestudź. Pokrój w mniejsze cząstki (np. na 4 części).

3. Rukolę umyj, osusz. Z granata wypukaj ziarna, rób to w wysokiej misce, bo sok ciężko się zmywa ze ścian :-)

4. Rozgrzej patelnię grillową, łososia wyjmij z marynaty i lekko osusz, usmaż na patelni grillowej. Na tej samej patelni ugrilluj ziemniaki (nie wymagają długiego grillowania, tylko tyle by zrobiły się chrupiące).

5. Do słoika z nakrętką wlej wszystkie składniki na dressing. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie aż powstanie emulsja.

6. Na talerzu ułóż rukolę, kawałki łososia, łódki avokado, ziemniaki, posyp granatem, całość skrop dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak