Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    250 gr
  • truskawki świeże

    100 gr
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ser żółty

    lub ulubiony
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • oliwa

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym foto
1.Olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego wlać do małego słoiczka z pokrywką.
Krok 2 - Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym foto
2.Słoiczek zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się jednolita emulsja – sos, którym polejemy rukolę.
Krok 3 - Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym foto
3.Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki pokrojone w plastry, ser pokrojony w małe kawałki, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Krok 4 - Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 23.06.2017 09:35
też fajna :)
norweska20 20.02.2014 00:11
wygląda rewelacyjnie
Bernadeta1 23.09.2013 09:55
super polączenie, bardzo smaczna
mysza75 25.05.2013 11:38
Uwielbiam takie sałatki.Twoje jest cudna :-)
caralajna 04.05.2013 17:42
takie smaki bardzo mi ostatnio odpowiadają, truskawka taki fajny soczysty i słodkawy akcent daje :)
Alex_M 04.05.2013 10:32
uwielbiam takie polaczenie
arbuzowo 03.05.2013 20:59
fajna sałatka
Gary Michy 03.05.2013 20:16
Bardzo fajne połączeni :)
ONY_za_kare 03.05.2013 14:48
pyszne połączenie truskawki z octem balsamicznym i rukolą. jadłem podobną i bardzo mi smakowała!
wyattearp 03.05.2013 08:09
przyznam się że tak jeszcze nie jadłam, ale trzeba spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat