Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z rukoli
To prosta sałatka ze składników, które mamy w lodówce lub które zostały nam po przygotowaniu innego posiłku. W tej sałatce łączymy rukolę (można dodać także inne liście sałaty), kukurydzę, paprykę, pomidory, por i majonez. Majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym lub oliwą.
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście rukoli rwiemy na mniejsze części, paprykę i pomidory kroimy w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Por (tylko białą część) kroimy w cienkie krążki.
2. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie odsączamy z zalewy kukurydzę i dorzucamy do miski. Do sałatki dodajemy 3 łyżki majonezu i wszystko razem mieszamy.
3. Sałatkę na koniec doprawiamy pieprzem i solą, powtórnie mieszamy. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania na stół.
SMACZNEGO!