Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą

Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    200 g
  • roszponka

    200 g
  • pomidory

    3 szt
  • orzeszki piniowe

    5 g
  • pestki dyni

    10 g
  • słonecznik łuskany

    10 g
  • oliwa

    20 g
  • bazylia otarta Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól morska

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Z łodyg roszponki zrywamy tylko liście. Myjemy liście i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
Krok 2 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Pomidory kroimy w ćwiartki i pozbawiamy szypułek.
Krok 3 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Umyty szpinak mieszamy z oliwą z oliwek.
Krok 4 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Dodajemy do miski roszponkę, szpinaki i pomidory. Dodajmy ziarna słonecznika, pestki dyni oraz orzechy.
Krok 5 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Do oliwy z oliwek dodajemy bazylię i energicznie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 6 - Sałatka z roszponką, szpinakiem, orzechami pinii i bazyliową oliwą foto
Dodajemy do naszej sałatki oliwę z bazylią oraz doprawiamy solą i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

20.11.2015 07:23
Smaczna i zdrowa

Dorota76

20.11.2015 07:18
samo zdrowie na talerzu

Mala

19.11.2015 20:01
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat