Sałatka z quinoa ze szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    150 g
  • mini szparagi w zalewie

    100 g
  • ser feta

    75 g
  • szalotki

    4 sztuki
  • posiekana nac pietruszki

    3 łyżki
  • rukola

    1 garść
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • oliwa

    6 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pestki słonecznika

    łuskane g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Miód rozpuszczamy w soku z cytryny, dodajemy oliwę i słodką paprykę. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Do 500 ml wrzącej, osolonej wody wsypujemy quinoa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na suchej patelni przez 2 - 3 minuty prażymy nasiona słonecznika. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki, a paprykę w kostkę. Ser feta kruszymy widelcem, szparagi kroimy na 1cm kawałki.
3. Quinoa i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy ser, pestki słonecznika, drobno posiekaną nać pietruszki i grubo pokrojoną rukolę. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 12.08.2013 09:08
@Smaczna_B Informacje na temat quinoa znajdziesz tutaj http://www.doradcasmaku.pl/blog/4157/wpis/3377/quinoa.html
Smaczna_B 10.08.2013 19:19
a co to takiego to quinoa?i czy u nas jest to dostępne?
medi 30.11.2012 22:45
super:)
Poison1988 30.11.2012 15:16
piękna kolorystyka!
Konczi 30.11.2012 12:24
musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat