Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z quinoa i czerwonej fasoli

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 150 g
kukurydza 1 puszka
zielona papryka 1 sztuka
ostra papryczka w zalewie 1 sztuka
kolendra lub pietruszka 1 pęczek
sok z cytryny 5 łyżek
oliwa 40 ml
kumin 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
fasola 1 puszka
ocet winny czerwony 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z quinoa i czerwonej fasoli

1. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, ocet i kumin. Odstawiamy na 30 minut.
Do 500 ml wrzącej, osolonej wody wsypujemy quinoa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa odstawiamy do wystygnięcia.
2. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy, płuczemy i odstawiamy na chwilę by dobrze odciekły. Zieloną paprykę kroimy w kostkę, ostrą papryczkę w cienkie półplasterki. Nać kolendry lub pietruszki drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ponownie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.01.2013 22:02
komosa ryżowa UWIELBIAM !! Ale mi przypomniałeś :) całkowicie zapomniałam o tym przysmaku !
miroslawa 01.12.2012 07:06
super
Botwinka 30.11.2012 19:35
super
Joanna46 30.11.2012 11:58
Czerwona fasola ładnie wygląda w tej sałatce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak