Sałatka z quinoa i czerwonej fasoli

Sałatka z quinoa i czerwonej fasoli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    150 g
  • kukurydza

    1 puszka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • ostra papryczka w zalewie

    1 sztuka
  • kolendra lub pietruszka

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • oliwa

    40 ml
  • kumin

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • fasola

    1 puszka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, ocet i kumin. Odstawiamy na 30 minut.
Do 500 ml wrzącej, osolonej wody wsypujemy quinoa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa odstawiamy do wystygnięcia.
2. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy, płuczemy i odstawiamy na chwilę by dobrze odciekły. Zieloną paprykę kroimy w kostkę, ostrą papryczkę w cienkie półplasterki. Nać kolendry lub pietruszki drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ponownie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

28.01.2013 22:02
komosa ryżowa UWIELBIAM !! Ale mi przypomniałeś :) całkowicie zapomniałam o tym przysmaku !

miroslawa

01.12.2012 07:06
super

Botwinka

30.11.2012 19:35
super

Joanna46

30.11.2012 11:58
Czerwona fasola ładnie wygląda w tej sałatce.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat