Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    175 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebulka dymka

    1 pęczek
  • suszone morele

    50 g
  • rukola

    0,5 pęczka
  • oliwa

    60 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • orzechy pistacjowe

    50 mielone
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż czerwony

    90 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Quinoa dokładnie płuczemy i odstawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy 400ml osolonej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr lekko osolonej wody. Wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Morele, cebulę i dymkę drobno siekamy. Orzechy lekko prażymy na suchej patelnia, a rukolę rwiemy na kawałki.
3. Wystudzoną quiona mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, dymkę, morele, orzechy i rukolę. Ze zmiażdżonego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Sałatkę doprawiamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie i kolejnym dokładnym mieszaniu sałatka jest gotowa do podania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.12.2013 14:47
fantastyczne masz te sałatki, warte spróbowania :)
rjustysia 23.11.2012 22:01
Zdecydowanie trzeba spróbować takiej sałatki. Bardzo estetyczne podanie bardzo zachęca do tego.
cris04 13.11.2012 15:50
pychotka!
cris04 13.11.2012 15:50
pychotka!
Zdzisław 13.11.2012 11:47
fajne smaki w sałatce
Goya 13.11.2012 11:31
ciekawa
Iwka 13.11.2012 11:19
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat