Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 175 g
czosnek 1 ząbek
cebulka dymka 1 pęczek
suszone morele 50 g
rukola 0,5 pęczka
oliwa 60 ml
sok z cytryny 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
orzechy pistacjowe 50 mielone
cebula 1 sztuka
ryż czerwony 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu

1. Quinoa dokładnie płuczemy i odstawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy 400ml osolonej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr lekko osolonej wody. Wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Morele, cebulę i dymkę drobno siekamy. Orzechy lekko prażymy na suchej patelnia, a rukolę rwiemy na kawałki.
3. Wystudzoną quiona mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, dymkę, morele, orzechy i rukolę. Ze zmiażdżonego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Sałatkę doprawiamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie i kolejnym dokładnym mieszaniu sałatka jest gotowa do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.12.2013 14:47
fantastyczne masz te sałatki, warte spróbowania :)
rjustysia 23.11.2012 22:01
Zdecydowanie trzeba spróbować takiej sałatki. Bardzo estetyczne podanie bardzo zachęca do tego.
cris04 13.11.2012 15:50
pychotka!
cris04 13.11.2012 15:50
pychotka!
Zdzisław 13.11.2012 11:47
fajne smaki w sałatce
Goya 13.11.2012 11:31
ciekawa
Iwka 13.11.2012 11:19
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak