Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
por
3 szt -
czarne oliwki bez pestek
12 szt -
sól
1 szczypta -
oliwa
4 łyżki -
sok z cytryny
0,5 szt -
cukier
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z porów i oliwek
Por oczyścić, opłukać, odciąć 1/3 zielonych liści i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przeciąć wzdłuż na pół i jeszcze raz dokładnie wypłukać. Każdą połówkę pora przekroić wzdłuż, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4 minuty, po czym osączyć i ułożyć na półmisku.
Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić.
Komentarze (9)