Sałatka z porów i oliwek

Sałatka z porów i oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    3 szt
  • czarne oliwki bez pestek

    12 szt
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • cukier

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z porów i oliwek

Sos: 4 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny, sól, cukier.

Por oczyścić, opłukać, odciąć 1/3 zielonych liści i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przeciąć wzdłuż na pół i jeszcze raz dokładnie wypłukać. Każdą połówkę pora przekroić wzdłuż, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4 minuty, po czym osączyć i ułożyć na półmisku.

Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

berys18 05.04.2017 11:54
fajna sałatka
Adamorek 03.07.2011 15:42
ciekawe zestawienie
kotlet 19.04.2011 23:28
jeszcze takiej nie próbowałem
gosia561 17.04.2011 12:25
uwielbiam oliwki więc może być smaczne
szajba2 03.02.2011 14:40
nie dla mnie
Barbara55 20.09.2010 14:53
no to pora na pora
buksiak12 25.08.2010 15:18
ciekawy przepis
Dorota71 25.08.2010 09:48
mniam mniam
Emilia22 25.08.2010 09:20
warto wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat