sałatka z pomarańczą, rzodkiewką i miętą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 mała
  • mięta

    wg uznania
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • rzodkiewka

    1 (czerwona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na przepis trafiłam w jednym z programów na food network. Spodobały mi się kolory, jest bardzo smaczna więc pomysł przekazuję dalej.
Pomarańcze za pomocą noża z piłką obrać ze skóry i białej błony. Kawałki pomarańczy wycinać nożem od zewnątrz między błonkami dzielącymi poszczególne kawałki.
Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plastry, korzystałam z tarki. Podobnie pokroić cebulę.
Miętę umyć i same liście pokroić na mniejsze kawałki. Są różne rodzaje mięty, o różnej intensywności, ilość mięty można dopasować wg własnych upodobań.
Pomarańczę, rzodkiewkę, cebulę i miętę wymieszać. Polać zmieszanym octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa do jedzenia, nie musi się przegryzać. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 04.03.2014 08:22
wspaniały pomysł !!!!!
mirosława4 17.10.2013 16:21
kusząca ta sałatka
Krystyna32 04.10.2013 07:53
pyszna sałatka
Bernadeta1 30.09.2013 00:25
kusi wyglądem i smakiem
ben-ka 13.07.2013 12:33
efekt śliczny,pewnie i smak wyborny.
olkaaa 07.07.2013 10:59
bardzo ciekawa propozycja
Kuchenka 01.07.2013 16:55
bardzo zdrowa i apetyczna
ONY_za_kare 18.06.2013 19:30
pyszne połączenie
Lukrecja29 05.06.2013 18:20
zaśliniłam monitor !!! Pyszne i pięknie podane ;)
jozefinach 29.05.2013 11:28
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale jestem bardzo ciekawa smaku jaki uzyskałaś.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat