Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonymi ziemniakami i chorizo
Śmietanę wymieszać z majonezem, posiekanym czosnkiem i ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz koperkiem. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ziemniaków.
PIECZONE ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do miski, obtoczyć w oliwie, rozmarynie oraz soli. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok.35 minut aż będą rumiane i chrupiące.
SAŁATKA:
Chorizo pokroić w plastry i podsmażyć z obydwu stron na suchej patelni aż będą rumiane. Następnie odłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na wytopionym tłuszczu przez kiełbaski podsmażyć posiekaną cebulkę.
Upieczone ziemniaki obtoczyć w koperku i położyć na talerz, dodać groszek zielony, chorizo oraz cebulkę.
Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.