Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszanka sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 100 g
średnie buraki 3 szt.
suszone pomidory z zalewy 8 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
pestki dyni (lub ulubione orzechy) 1 garść
oliwa extra virgin 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami

Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed podaniem dodajemy pestki dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 18.01.2018 18:51
Świetna, uwielbiamy takie sałatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak