Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonym bakłażanem, rukolą, ogórkiem..
Tacę do pieczenia nasmarować oliwą, każdy plaster posmarować lub natrzeć oliwą i ułożyć na tacy. Posolić i popieprzyć. Posypać startym serem typu parmezan (długo dojrzewający twardy ser), rozgniecionym czosnkiem, ziołami i plastrami 3/4 cebuli.
Wstawić do pieca nagrzanego od 180 i piec około 20 minut - do wyraźnego zrumienienia.
W trakcie pieczenia, opłukać rukolę. Ogórka umyć i pokroić na cienkie plastry. Cebulę też pokroić na cienkie plastry. Przekroić oliwki.
Na talerzu ułożyć rukolę, ogórka, oliwki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić octem balsamicznym.
Na warzywach położyć upieczone, ciepłe talarki bakłażana. Można dodać świeże zioła typu bazylia, oregano.