Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonych warzyw - do słoika

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki
1,5-2 kg
marchewka
1 kg
seler
1 kg
dynia
1 kg
cukinia
1 kg
cebula
1 kg
Kucharek przyprawa do potraw
do smaku
Sklep Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku
cukier
do smaku
pieprz mielony
do smaku
kminek
1 op.
Sklep Prymat
olej
1/3-1/2 szkl.
ziele angielskie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonych warzyw - do słoika

Buraki, selera i marchewki umyć, osączyć i każdy gatunek osobno umieścić w foliowym rękawie do pieczenia - dolać po kilka łyżek wody, zamknąć klamerkami i upiec al dente (czyli prawie do miękkości) w gorącym piekarniku - pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i udusić z olejem, przyprawami i Kucharkiem.
Ostudzone warzywa obrać i utrzeć na najgrubszej tarce, połączyć z uduszoną cebulą.
Dodać grubo utartą cukinię i dynię.
Sałatkę doprawić octem i solą, dokładnie wymieszać i zapakować do słoików - do każdego włożyć kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.
Pasteryzować 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak