Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonych warzyw - do słoika

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1,5-2 kg
marchewka 1 kg
seler 1 kg
dynia 1 kg
cukinia 1 kg
cebula 1 kg
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
cukier do smaku
pieprz mielony do smaku
kminek 1 op.
olej 1/3-1/2 szkl.
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonych warzyw - do słoika

Buraki, selera i marchewki umyć, osączyć i każdy gatunek osobno umieścić w foliowym rękawie do pieczenia - dolać po kilka łyżek wody, zamknąć klamerkami i upiec al dente (czyli prawie do miękkości) w gorącym piekarniku - pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i udusić z olejem, przyprawami i Kucharkiem.
Ostudzone warzywa obrać i utrzeć na najgrubszej tarce, połączyć z uduszoną cebulą.
Dodać grubo utartą cukinię i dynię.
Sałatkę doprawić octem i solą, dokładnie wymieszać i zapakować do słoików - do każdego włożyć kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.
Pasteryzować 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak