Sałatka z pieczonych buraków z cebulą i olejem z ostropestu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone pieczone

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej z ostropestu

    2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1-2 łyżeczki
  • miód

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upieczone buraki należy obrać i pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
Całość wymieszać z olejem i doprawić do smaku za pomocą octu/soku z cytryny, cukru/miodu oraz soli z pieprzem.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum 1-2 godziny, aby smaki "się przegryzły".
Diana Rusiłowicz
Przeważnie, jeśli robię świeże sałatki (czyli nie do słoików) to używam buraków pieczonych, które zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.09.2017 00:41
Dobra sałatka.
Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:12
Dziękuję i polecam.
jejkuchnia 22.09.2017 07:40
Uwielbiam buraki. Super sałateczka!
Bożena Matuszczyk 19.09.2017 23:39
Fajna smakowita sałatka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat