Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata lodowa 4 wierzchnie liście na miseczki
sałata masłowa 4 liście
rukola 4 garście
truskawki świeże 4 duże sztuki
sos sojowy ciemny
ser cheddar 200 g
marynata
olej rzepakowy 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
papryczki jalapeno 1 łyżeczka , suszonych
sól 1 szczypta

Porada

Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

1.Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki. Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
2.Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej. Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki. Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak