Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    4 wierzchnie liście na miseczki
  • sałata masłowa

    4 liście
  • rukola

    4 garście
  • truskawki świeże

    4 duże sztuki
  • sos sojowy ciemny

  • ser cheddar

    200 g
  • marynata

  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • papryczki jalapeno

    1 łyżeczka , suszonych
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki. Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
2.Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej. Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki. Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.
SzczyptaChili
Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat