Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczoną papryką, pomidorkami i kurczakiem w sosie miodowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1
cebula 1
pomidorki koktajlowe 200 g
sałata lodowa 1/2
kukurydza 1/2 puszki
musztarda 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
miód 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną papryką, pomidorkami i kurczakiem w sosie miodowym

Piersi z kurczaka obsypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Sałatę porwać na małe kawałki, opłukać i włożyć do miski. Dodać kukurydzę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w grube plastry lub ćwiartki, natomiast pomidorki przekroić na pół. Paprykę ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (ustawionego na termoobieg). Po około 10 minutach na tą samą blachę wyłożyć pomidorki i cebulę. Piec jeszcze około 10 minut (aż papryka zmięknie a jej skórka zacznie lekko czernieć). Warzywa wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko ostygną.
W międzyczasie przygotowujemy dressing miodowy. Miód, musztardę, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek dokładnie utrzeć na jednolity płyn, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na sałacie razem z pieczonymi warzywami. Około 10 minut przed podaniem polać sosem. Do sałatki można przygotować grzanki!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 18.01.2013 19:12
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak