Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną dynią i serem feta
By przygotować sałatkę z pieczoną dynią wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w swojej lodówce. Kiedy przyjdzie Wam na myśl ten przepis, pamiętajcie o wcześniejszym upieczeniu dyni, co jest najdłuższą czynnością w całym procesie. Zobaczycie sami, że połączenie orzechowego smaku rukoli, słonego sera feta i słodyczy dyni i miodu Was zachwyci!
1. Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy.
2. Doprawiłem solą i pieprzem.
3. Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.
4. Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszyłem ser feta.
5. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.