Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sałatka z pieczoną dynią to świetna propozycja na drugie śniadanie lub lekki obiad. Jest szybka w przygotowaniu, a skomponowana ze składników o skrajnych smakach sprawi, że stworzycie na talerzu kompozycję idealną.

Składniki:

dynia 600 g (hokkaido)
oliwa
ser feta 200 g
rukola
sos balsamiczny
miód
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

By przygotować sałatkę z pieczoną dynią wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w swojej lodówce. Kiedy przyjdzie Wam na myśl ten przepis, pamiętajcie o wcześniejszym upieczeniu dyni, co jest najdłuższą czynnością w całym procesie. Zobaczycie sami, że połączenie orzechowego smaku rukoli, słonego sera feta i słodyczy dyni i miodu Was zachwyci! 

1. Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy.

2. Doprawiłem solą i pieprzem.

3. Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.

4. Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszyłem ser feta.

5. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.

Alternatywą dla pieczonej dyni może być pieczony batat. Smak i konsystencja będą bardzo podobne. Sprawdźcie sami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:52
Piękna sałatka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak