Sałatka z pęczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczak

    0,5 szk
  • kukurydza w puszce

    3 łyżki
  • groszek konserwowy

    3 łyżki
  • fasola czerwona z puszki

    3 łyżki
  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • majonez tradycyjny

    3 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pęczak zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić. Por oczyścić i pokroić w półplasterki, ugotowaną marchewkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, fasolę, kukurydzę oraz groszek odsączyć z zalewy. Pęczak wymieszać z kukurydzą, groszkiem, fasolą, marchewką oraz porem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Majonez połączyć ze śmietaną, dodać suszoną natkę pietruszki, wymieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Schłodzić przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 12.01.2014 10:43
bardzo dobra
Rogalik 02.07.2013 22:48
smaczna sałatka
caralajna 17.06.2013 07:46
pyszna i sycąca
kate.500 10.06.2013 07:55
pyszna salatka
irenka 24.05.2013 21:33
ciekawy przepis
Grazyna0211 23.05.2013 09:51
fajny pomysł
Anitapaj 11.04.2013 12:11
Smacznie się prezentuje
MAR3STA 02.04.2013 15:56
wygląda smakowicie
Ewelina47 02.04.2013 14:20
bardzo apetycznie się prezentuje
kanu83 30.03.2013 09:00
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat