Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z papryki z kukurydzą i groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 1/2 kg
kukurydza w puszce 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
cebula 2 szt
sól 2 łyżki

Zalewa

ocet 10 % 1/2 szkl
woda 1 szkl
cukier 1 szkl
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej rzepakowy 5 łyżek

Porada

Do sałatki można używać papryki w dowolnym kolorze. Sałatka dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi oraz jako dodatek do mięs. Z podanych składników wychodzą 4 słoiczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z papryki z kukurydzą i groszkiem

Taką sałatkę można robić o każdej porze roku, nie tylko latem.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Składniki zalewy zagotować, wrzucić warzywa (odcedzone) i gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać groszek i kukurydzę.
Słoiczki wyparzyć i osuszyć. Gorącą sałatkę nakładać do słoików,zakręcić, przykryć ściereczką aż wystygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 02.01.2017 20:34
smaczne mniam
tobi1989 02.01.2017 19:41
Ciekawy pomysł :)
olkaaa 02.01.2017 19:08
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak