Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • papryka czerwona

    1,5 kg
  • marchew

    1 kg
  • pomidory

    1 kg (twarde)
  • cebula

    2 szt
  • sól

    2 łyżki

Zalewa

  • woda

    1,5 szkl
  • ocet

    1 szkl 6%
  • cukier

    100 g
  • olej

    1/4 szkl
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    7-8 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 szt
  • pieprz

    1/2 łyżeczki kulek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

Warzywa myjemy, marchew skrobiemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.
Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Pomidory kroimy w plasterki.
Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolone warzywa, lekko je osączając, ale nie wyciskamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
benka
Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat