Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Warzywa
-
papryka czerwona
1,5 kg -
marchew
1 kg -
pomidory
1 kg (twarde) -
cebula
2 szt -
sól
2 łyżki
Zalewa
-
woda
1,5 szkl -
ocet
1 szkl 6% -
cukier
100 g -
olej
1/4 szkl -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka -
ziele angielskie
7-8 kulek -
Liść laurowy suszony Prymat
5-6 szt -
pieprz
1/2 łyżeczki kulek
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów
Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Pomidory kroimy w plasterki.
Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolone warzywa, lekko je osączając, ale nie wyciskamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.![]()
Komentarze (0)