Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

papryka czerwona 1,5 kg
marchew 1 kg
pomidory 1 kg (twarde)
cebula 2 szt
sól 2 łyżki

Zalewa

woda 1,5 szkl
ocet 1 szkl 6%
cukier 100 g
olej 1/4 szkl
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 7-8 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 szt
pieprz 1/2 łyżeczki kulek

Porada

Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

Warzywa myjemy, marchew skrobiemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.
Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Pomidory kroimy w plasterki.
Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolone warzywa, lekko je osączając, ale nie wyciskamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak