Sałatka z papryki, marchwi i pomidorów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • papryka czerwona

    1,5 kg
  • marchew

    1 kg
  • pomidory

    1 kg (twarde)
  • cebula

    2 szt
  • sól

    2 łyżki

Zalewa

  • woda

    1,5 szkl
  • ocet

    1 szkl 6%
  • cukier

    100 g
  • olej

    1/4 szkl
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    7-8 kulek
  • liść laurowy

    5-6 szt
  • pieprz

    1/2 łyżeczki kulek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy, marchew skrobiemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.
Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Pomidory kroimy w plasterki.
Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolone warzywa, lekko je osączając, ale nie wyciskamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
benka
Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat