Sałatka z ogórków i buraczków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki cwikłowe

    5 szt.
  • ogórki

    10 szt.
  • cebule

    3 szt.
  • ocet

    1 szkl.
  • woda

    1 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • sól do smaku

  • ziele angielskie

    do smaku
  • liście laurowe

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki szorujemy i gotujemy do miękkości. Następnie cedzimy, studzimy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki jak na mizerię. Nasalamy. Z octu, wody, cukru, soli, ziela i liści gotujemy zalewę. Buraczki i osiąknięte z wody ogórki łączymy ze sobą, wlewamy gorącą zalewę. Mieszamy. Wykładamy do słoików. Pasteryzujemy w małych słoiczkach ok. 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Silver Teaspoon 02.01.2013 21:53
ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat