Sałatka z ogórków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    2 kg
  • papryka czerwona

    1-2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • Gorczyca biała cała Prymat

  • ziele angielskie

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • woda zimna

  • ocet 10 %

  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- ogórki 2 kg
- papryka czerwona 1-2 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 5-6 ząbków
- gorczyca 1/2 łyżeczka/słoik
- ziele angielski 3 szt./słoik
- pieprz czarny 4 szt./słoik
- liść laurowy 1 szt./słoik

Zalewa:
- woda 2,5 litra
- ocet 10% niecała szklank
- sól 5 łyżek
- cukier niecała szklanka

Ogórki moczyć przez ok. 1-2 godziny w zimnej wodzie (ułatwi to umycie i ogórki wchłoną wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku), następnie dokładnie umyć, obciąć końcówki i pokroić na 1- 1,5 cm kawałki. Paprykę umyć i pokroić na cienki paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Przygotować słoiki, tzn. umyć i wyparzyć razem z przykrywkami. Najlepiej, żeby słoiki miały ok. 1 litra. Na dno słoików włożyć ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowe, po pół łyżeczki gorczycy. Układać ogórki i resztę warzyw partiami - u mnie wyszły 3 poziomy. Zalewę zagotować (można doprawić wg swojego smaku), gorącą zalać ogórki, wytrzeć brzegi słoików czystą ściereczką i zakręcać.
Wkładać do garnka z gorącą wodą, na dno położyć ściereczkę lub gazetę i pasteryzować 10 minut (słoiki nie mogą się stykać). Wyjąć, dokręcić, postawić na zakrętce do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Z podanych składników wyszło 5 litrowych słoików, natomiast zalewy wychodzi na 6-7.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malina 06.10.2013 11:28
znakomita sałatka do obiadów
misia53 13.09.2013 23:08
szkoda ,że tak póżno dałaś ten przepis , ogórki mi sie juz skończyły ale na drugi rok zrobię napewno , bo zalewa mi sie podoba , nie będą myślę za ostre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat