Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ogórków
- ogórki 2 kg
- papryka czerwona 1-2 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 5-6 ząbków
- gorczyca 1/2 łyżeczka/słoik
- ziele angielski 3 szt./słoik
- pieprz czarny 4 szt./słoik
- liść laurowy 1 szt./słoik
Zalewa:
- woda 2,5 litra
- ocet 10% niecała szklank
- sól 5 łyżek
- cukier niecała szklanka
Ogórki moczyć przez ok. 1-2 godziny w zimnej wodzie (ułatwi to umycie i ogórki wchłoną wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku), następnie dokładnie umyć, obciąć końcówki i pokroić na 1- 1,5 cm kawałki. Paprykę umyć i pokroić na cienki paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Przygotować słoiki, tzn. umyć i wyparzyć razem z przykrywkami. Najlepiej, żeby słoiki miały ok. 1 litra. Na dno słoików włożyć ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowe, po pół łyżeczki gorczycy. Układać ogórki i resztę warzyw partiami - u mnie wyszły 3 poziomy. Zalewę zagotować (można doprawić wg swojego smaku), gorącą zalać ogórki, wytrzeć brzegi słoików czystą ściereczką i zakręcać.
Wkładać do garnka z gorącą wodą, na dno położyć ściereczkę lub gazetę i pasteryzować 10 minut (słoiki nie mogą się stykać). Wyjąć, dokręcić, postawić na zakrętce do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Z podanych składników wyszło 5 litrowych słoików, natomiast zalewy wychodzi na 6-7.
Smacznego!