Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewką i orzechami nerkowca
Pyszna i lekka sałatka w śródziemnomorskim stylu: z kulkami mozzarelli, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i orzechami nerkowca. Łatwa i szybka do zrobienia - wystarczy 15 minut i gotowe!
Smak sałatki z mozzarellą i żurawiną podkreśla sos winegret (vinaigrette), którego opis przygotowania także znajdziesz w tym przepisie.
KROK 1. Mozzarellę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, a rzodkiewkę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy mix sałat, listki greckiej bazylii, kulki mozzarelli, rzodkiewkę, pomidorki oraz orzechy i suszoną żurawinę.
KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz płynny miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.