Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z młodym bobem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na sałatkę, którą bez problemy wykonacie latem, kiedy jest dostępny świeży bób. 

Składniki:

Na sałatkę:

bób 400 gramów
szpinak świeży 500 gramów
pomidory suszone Smak 8 sztuk
pomidory koktajlowe (czerwone) 8 sztuk
pomidorki koktajlowe żółte 8 sztuk
cebula czerwona 1 sztuka
rzodkiewka 3 sztuki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
boczek wędzony 20 plastrów
grissini 1 opakowanie

Na sos:

oliwa 1/2 szklanki
miód lipowy 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
woda mineralna 1/2 szklanki
szczypiorek 1 pęczek
bazylia 1 pęczek
kapary całe Smak 2 łyżki

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z młodym bobem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bób ugotować, obrać i ostudzić.

Cienko pokroić boczek (lub bekon) w plastry. Ułożyć boczek (lub bekon) na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w i piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 min.

Posiekać zioła.

Wszystkie składniki  sosu wlać do słoika, zamknąć i dokładnie wymieszać na koniec doprawiając do smaku.

Pokroić cebulę, suszone pomidory, pomidory koktajlowe i rzodkiewki. Posiekać orzechy.

Wszystkie składniki sałatki włożyć do dużej misy, polać wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszać  z sosem i podawać z chrupiącymi chipsami z bekonu i paluszkami grissini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak