Sałatka z młodym bobem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na sałatkę, którą bez problemy wykonacie latem, kiedy jest dostępny świeży bób. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • bób

    400 gramów
  • szpinak świeży

    500 gramów
  • pomidory suszone Smak

    8 sztuk
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    8 sztuk
  • pomidorki koktajlowe żółte

    8 sztuk
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • rzodkiewka

    3 sztuki
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • boczek wędzony

    20 plastrów
  • grissini

    1 opakowanie

Na sos:

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • woda mineralna

    1/2 szklanki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • bazylia

    1 pęczek
  • kapary całe Smak

    2 łyżki

Do smaku:

  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • sól morska Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób ugotować, obrać i ostudzić.

Cienko pokroić boczek (lub bekon) w plastry. Ułożyć boczek (lub bekon) na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w i piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 min.

Posiekać zioła.

Wszystkie składniki  sosu wlać do słoika, zamknąć i dokładnie wymieszać na koniec doprawiając do smaku.

Pokroić cebulę, suszone pomidory, pomidory koktajlowe i rzodkiewki. Posiekać orzechy.

Wszystkie składniki sałatki włożyć do dużej misy, polać wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszać  z sosem i podawać z chrupiącymi chipsami z bekonu i paluszkami grissini.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat