Sałatka z młodej kapusty

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Moja dzisiejsza sałatka jest niezwykle pyszna. Jadłam ją na spotkaniu u znajomych, wtedy postanowiłam coś w niej zmienić i przygotować dla moich domowników. Rodzinka zachwycona smakiem sałatki.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    0.5 główki
  • zielona cebulka

    0.5 pęczka
  • pomidory

    2 sztuki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    60 ml
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
  • ząbki czosnku

    1 ząbek
  • sól morska Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować.
Następnie przełożyć na sitko, przepłukać wodą i odsączyć.
Dobrze odsączoną kapustę włożyć do miski, lekko posolić i po 15 minutach odcisnąć nadmiar soku.
Do kapusty dodać poszatkowaną dymkę, posiekany koperek, pokrojone pomidory oraz ogórek zielony.
Do całości dodać olej wymieszany z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym ziołowym.
Doprawić pieprzem oraz solą.
Całość delikatnie wymieszać.

Udekorować ogórkiem zielonym i koperkiem oraz pomidorkami koktajlowymi.

Bożena Matuszczyk
Soli i pieprzu dodać do smaku. Sos sałatkowy małe opakowanie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat